Engels is de taal met de meeste woorden van allemaal. Dit komt waarschijnlijk voor een groot deel door Shakespeare. Naast hem zijn er nog vele andere auteurs die de Engelse literatuur hebben weten te verrijken. Het word dan ook op bijna elke school in bijna elk land onderwezen. De Engelse taal zelf is een product van de Germaanse talen van de Angelen, Saksen, Juten en Friezen waar later nog veel Latijnse en Franse woorden bij zijn gekomen. Als Nederlander is Engels dan ook een van de makkelijkste talen om te leren. Het verschil tussen het lezen van Engelse boeken en Nederlandse boeken is ook niet heel groot omdat de essentie door de gelijkheid van de talen niet verloren gaat. Toch is de Britse cultuur wel een stuk anders laat staan de Amerikaanse of Nieuw Zeelandse cultuur. Daarom is het lezen van boeken in het Engels vooraal in deze steeds globaler wordende wereld steeds populairder. Er is meer keuze, meer extra materiaal om in te lezen en vooral het feit dat de auteur het zelf zo op papier heeft gezet houd de magie van het boek beter zichzelf beter in stand.
Bijna iedereen heeft een keer een Engels boek gelezen of zal dat nog een keer doen. Voor middelbare scholieren bijvoorbeeld, is het op de meeste niveau’s deel van het Engels curriculum om een aantal Engelse boeken gelezen te hebben. Dit moeten dan vaak boeken zijn die een belangrijke impact hebben gehad op de Engelse literatuur of het kunnen gewoon boeken zijn naar vrije keuze.
Politiekere dystopische boeken
Meestal komen dan al deze klassiekers aan bod. Boeken die dus zowel een grote impact op de literatuur hebben gehad als boeken die ook nog leuk te lezen zijn en populair waren. Sommige van deze zijn ook weer opnieuw relevant en populair geworden. 1984 van George Orwell wat een wereld geregeerd door een totalitair regime voorstelt word vaak aangehaald door denkers. Het is dan ook niet gek dat veel mensen het boek daarom willen lezen. Het verhaal werd gepubliceerd rond 1946 en gaf daarop een mooie literaire in kijk in een wereld gebaseerd op de wereld waar sommigen in die tijd in leefden. Maar dan met een ietwat filosofischere en futuristische twist er aan.
In dezelfde trant word Animal Farm ook regelmatig aangehaald. Het boek vormt zich meer als een soort parodie van de Russische Revolutie door middel van het decor van een boerderij. Verschillende dieren moeten de maatschappij dan voorstellen en proberen een opstand tot gang te brengen. Het is ook door George Orwell geschreven en op een manier waardoor dit werk nog steeds relevant blijft. De presentatie via dieren als verschillende bevolkingsgroepen roept daarbij nog steeds iedereens verbeelding op ten opzichte van huidige maatschappelijke situatie.
In het geval van wanhoop zoekt men escapisme. Boeken zijn daar altijd een goed middel voor maar er zijn ook andere mogelijkheden. Een daarvan word in Lord of the Flies beschreven. Middenin een nucleaire oorlog stort een vliegtuig neer op een geïsoleerd eiland. De enige overlevenden zijn een groep adolescente jongens. Hun taak word al snel vrij simpel, overleven. Maar met allerlei andere ideeën, jeugdigheid en leven of dood beslissingen is dat niet al te makkelijk. Veel conflicten ontstaan er maar ook waan ideeën, aparte theoriën en het gezonde verstand wat hen in de samenleving werd opgelegd verliezen ze maar al te snel. Het boek is meerdere keren verfilmd en er zijn veel verhalen van daadwerkelijk gestrande jongens die direct refereren aan dit boek omdat het zo erg goed in elkaar zit.
Historische Engelse boeken
Naast ietwat politiek geangageerde literatuur staan de Engelsen bekend om hun romantische stijl. Een van de beste voorbeelden hiervan is Pride and Prejudice van Jane Austen. Dit verfilmde verhaal speelt precies in op de thema’s waar de titel naar suggereert. Liefde aan het begin van de 19e eeuw gaat er dan ook een stuk anders aan toe. Regels, ongeschreven regels, normen en waarden en daar bovenop nog eens dezelfde moeilijkheden die liefde in onze tijd kent. Dat maakt dit boek niet alleen een mooi verhaal maar ook een mooie kijk in de geschiedenis op een veel meer humane manier.
Een vergelijkbaar boek hiermee is Jane Eyre van Charlotte Bronte. Net als bij Pride en Prejudice is het geschreven door een vrouw wat in die tijd veel minder normaal. Bij Pride en Prejudice werd ‘geschreven door de auteur van Sense and Sensibility’ er bij vermeld en Charlotte Bronte koos zelfs voor een pseudonym. Het verhaal was revolutionair omdat het heel diep ingaat op de persoonlijke ontwikkeling van de hoofdpersoon en vooral bijzonder dat dat vanuit de 1e persoon gebeurt. De ontwikkeling van het persoon heeft vele andere schrijvers geïnspireerd waaronder James Joyce.
Deze James Joyce is de schrijver van het befaamde boek genaamd Ulysses. Deze Ierse schrijver staat met dit boek bekend als de schrijver van een van de minst uitgelezen boeken. Ulysses is dan ook een zeer complex verhaal. Er zitten ontzettend veel referenties naar de rest van de literatuur in waardoor dit boek dan ook echt enkel de keuze van een zeer gevorderde lezer is en is niets anders dan een literair-technisch hoogstandje.
Naast Britten en Ieren bevind zich een enorm aantal Engelstaligen in de Verenigde Staten. F. Scott Fitzgerald is een van de literaire vertegenwoordigers van die Amerikaanse tak van boeken. Tegenwoordig is The Great Gatsby zijn meest populaire verhaal mede door de film waar ook het beeld van Leonardo Dicaprio die zijn cocktail glimlachend in de lucht houdt een wijd verspreide meme is geworden. The Great Gatsby speelt zich af in een sociale kring van enorm luxueuze feesten en partijen. De partijen van ene Jay Gatsby zijn zo flamboyant dat hij ze zelf niet eens bezoekt. De wereld van geld en glamour kan geweldig, liefde kan nog steeds alles kapot maken. En zodra de karakters in dit boek verstrikt raken in liefdesrelaties lopen worden de plannen snoder en loopt uiteindelijk alles in de soep. De mooie vertelling en het interessante plot wat zich afspeelt in een tijd van extreme Amerikaanse welvaart zet de toon voor de huidige extreme Amerikaanse vertelling van films en andere verhalen.
Een andere Amerikaanse schrijver genaamd Bret Easton Ellis schreef het boek American Psycho. Hierin word de New Yorkse materialistische wall street cultuur het decoor van psycopathische omstandigheden. Ochtend routines, shampoo merken, moisturizers, lotions, dure apartementen, reserveringen van de chicste restaurants, perfecte visitekaartjes,