In dit artikel wordt er gesproken over de beste kinderboeken uit onze lijst. Je wilt natuurlijk graag dat er geld binnenkomt en ook dat je kind goed opgevoed word. Veel ouders die met kinderen thuis zitten kiezen er dan ook vaak voor om snel een tablet voor de neus van het kind te zetten en vinden het zo wel goed. Voor henzelf is het fijn, maar niet voor het kind. Eindeloze afleiding draagt niet bij aan de ontwikkeling. Een van de grootste gaves die kinderen bezitten is hun fantasie. En op welke manier kunnen ze die nou beter vervullen terwijl ze rustig blijven dan via het lezen van een boek. Het laten lezen en leuk maken van lezen is een van de grootste bijdragen die je als ouder aan de toekomst van je kind kunt geven. Maar hoe maak je het leuk. Dat bespreken we in dit artikel.
Waarom zijn kinderboeken belangrijk?
Het alfabet komt bij kleuters nog niet altijd meteen te pas. Maar deze fantasievolle kinderen houden zich daarom maar al te graag bezig met het plaatjes kijken. Prentenboeken brengen de eerste imprinten in de geest van de kleuter en kunnen het hele leven herinnerd blijven. Er is alleen wel heel veel keuze tussen al die prentenboeken. Hoe kies je nou het beste prentenboek?
Kinderen hebben de neiging om al vroeg een ontzettende fascinatie te ontwikkelen voor bepaalde onderwerpen zoals vrachtwagens, dinosaurussen of prinsessen. Heeft je kind weinig zin om te lezen dan kun je prentenboeken met deze onderwerpen goed gebruiken om te zorgen dat je kind gaat lezen.
Ze hebben alleen niet altijd zin om deze onderwerpen te lezen en misschien wil je hem of haar ook wat meer laten leren of kennis laten maken met meerdere onderwerpen. Bij het boek Rupsje Nooit genoeg van Eric Carle kunnen ze bijvoorbeeld leren dat hebberigheid een slechte afloop heeft.
Kinderen kunnen ook helemaal leren fantaseren over verzonnen beesten en hoe je jezelf verbaal kan beschermen door boeken zoals de Gruffalo van Julia Donaldson.
Bij mooie verhalen over moed en doorzettingsvermogen en natuurlijk ook een prachtige verbeelding is het boek ‘Wij gaan op berenjacht’ waar ook veel spanning in voorkomt wellicht een goede keuze.
Klassieke kinderboeken
Ook zijn er een aantal klassiekers die al generaties lang in allerlei landen gelezen worden en zelfs in films en televisieseries vertaald zijn. Nijntje bijvoorbeeld heeft meer dan 32 boeken laten maken en word gelezen en bekeken door talloze generaties. Om voor een kind het karakter wat ze op televisie zien in een boek en binnen hun eigen hoofd te kunnen beleven kan ook heel extreem aanmoedigend zijn om te beginnen met lezen.
De zeer ritmische boeken van Dr. Seuss zijn ook wereldwijd bekend. De kat met de hoed is daarin een van de voornaamste en bekende boeken. Ook de film Horton hears a who! is alleen al door bijna alle Nederlandse kinderen al bekeken en het boek kan daar bijvoorbeeld ook een mooie aansluiting bij zijn. Het gebruik van rijm is ook een makkelijke manier om het lezen leuk te maken.
Kinderen die iets ouder zijn of graag voorgelezen worden kunnen ook volledig geschreven boekjes gaan lezen. Ze ontwikkelen hierdoor snel hun leesvaardigheid en zo verminder je de kans dat ze blijven zitten in groep 3.
Annie M.G. Schmidt is een van de namen die bij dit soort boeken al snel naar boven komt. Ze heeft dan ook een heel groot assortiment aan boeken geschreven. Boeken die jouw ouders of jij zelf misschien wel gelezen hebben. Geweldig is het dan ook als je door 3 generaties dezelfde verhalen gelezen kun hebben. Ook van Pluk van de Petteflet, die uiteindelijk ook verfilmd is, is ze bekend en dus via die film is het boek mogelijk ook wat makkelijker aan te sporen is.
Jip en Janneke is ook een van de bekende werken van Annie M.G. Schmidt. Bekend vanwege de simpelheid van de taal zodat kinderen het makkelijk kunnen leren. Vandaar de term “Jip en Janneke taal”.
Bekende kinderboeken
De meeste kinderboeken die net benoemd zijn zijn al wat ouder en kunnen mogelijk niet meer in de smaak vallen bij uw kind vanwege de tijdgeest van de boeken. De beste bron om moderne kinderboeken te vinden die populair zijn is om op de boeken bestseller top 60 lijst te kijken bij de categorie jeugd. Daar staan momenteel deze boeken in:
Hanneke de Zoete staat er met de Zoete Zusjes maar liefst twee keer in. Een keer met ‘de Zoete Zusjes helpen de natuur’. Ook leuk als cadeau is het de Zoete Zusjes moppenboek’ waar er voor elke dag van het jaar een hele goede mop is uitgekozen uit de inzendingen van de trouwe Zoete Zusjes fans. Deze serie word door veel jonge meiden maar al te graag gelezen en het is dan ook niet raar dat ze in de bestseller boeken top 60 lijst staan.
Voor meiden en jongens staat in de top 60 lijst ook een andere bekende serie. Namelijk, Rutger, Thomas & Paco. Met de boeken ‘de Tijdmachine’ en ‘de Magische Halsband’ uit de serie staan ze op nummer 1 en 3 in de bestseller lijst. Razend populair dus. Al helemaal omdat Rutger en Thomas Youtubers zijn. Als je het echt moeilijk vind om je kind van zijn tablet af te krijgen en te laten lezen is dit de oplossing. Bijna ieder kind kijkt wel naar Rutger en Thomas en met Paco er bij in het boek zal je kind het zeker minder erg vinden om te beginnen met lezen daar.
Roald Dahl is kenmerkend in zijn rol als een van de belangrijkste kinderboeken schrijvers ooit. Zijn boeken zijn massaal gelezen en de verfilmingen duizenden keren bekeken in de bioscopen. Boeken zijn zo’n grote vormer van taal bij kinderen. Zo weet ik nog dat ik er bij het boek de griezels voor het eerst achter kwam dat plafond met een d geschreven werd. Kinderboeken en met name ook de kinderboeken van Roald Dahl blijven je voor altijd bij. Sjakie en de chocolade is ook bekend voor iedereen. De droom van ieder kind is stiekem ook om een snoepfabriek te erven. Zodat ze uren lang in een chocoladefontein kunnen spelen.
De grote vriendelijke reus is een van Dahl’s andere fantasierijke vertellingen. Het is een Peter Pan-achtig verhaal waar een klein meisje haar pad bewandelt om de snode plannen van de slechte reuzen te dwarsbomen. Inspirerend dus voor ieder kind.
Een iets volwassener verhaal maar nog steeds een geweldig kinderboek waar zelfs volwassenen nog steeds pap van lusten is de fantastische Mr Vos. Het boek is ook verfilmd door niemand minder dan Wes Anderson en kent een grote liefde onder alle generaties. Al met al is Roald Dahl dus een fantastisch schrijver en zeker iemand wiens oeuvre je kind verdient.
Kinderen worden ook groot helaas en om te zorgen dat ze blijven lezen of om ze simpelweg een leuk cadeautje te geven kun je ze aan meerdere Franchises en schrijvers introduceren. Kinderen leren heel snel en zelfs bij jonge kinderen kan het extreem leerzaam zijn om ze al een moeilijker boek te geven omdat ze daardoor de moeilijke worden alvast kennen en op een hoger niveau kunnen lezen. Kinderen zijn niet per se dommer of slimmer dan elkaar. Ze zijn eerder beter getraind en ontwikkeld in sommige dingen. Maar dat kan ook slechts een kwestie
Stel je zoon of dochter is al wat ouder geworden. Of ze zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Dan kan het soms moeilijk zijn om te achterhalen wat het juiste leesniveau van het boek voor je kind moet zijn. Gelukkig hebben we daar in Nederland het AVI-systeem voor. Het begint bij het niveau START. Dat is voor beginnende lezers. Wat dus ongeveer in groep 3 gebeurt. Het is een indicator voor welk leesniveau een kind heeft vergeleken met de jaarlagen op basisscholen. Na START komen dan M3 en E3 die betekenen midden groep 3 en eind groep. Daarna komen weer M4 en E4 tot aan groep 8 waar AVI-plus voor aangegeven word. Door het schooljaar heen zullen de leerlingen hierop getest worden zodat je altijd weet welk leesniveau je kind ongeveer heeft.
In de boekenwinkel of bibliotheek doen ze echter niks met deze AVI-scores. Hier hebben ze 3 categorieën: A, B en C.
A geld voor: een leeftijd tot ongeveer negen jaar wat overeenkomt met de AVI-niveau’s van start to E5
B geld voor: een leeftijd van negen tot 13 jaar wat overeenkomt met de AVI-niveau’s van M6 tot AVI-plus.
C geld voor: leeftijden ongeveer vanaf 13 jaar wat overeenkomt met de AVI-niveau’s vanaf AVI-plus
Voor kinderen die wat ouder zijn geworden en niet per sé zin hebben in moeilijk te lezen boeken en stiekem plaatjes kijken in boeken ook nog wel leuk vinden is er een hele leuke boeken serie. Namelijk, die van ‘het Leven van een loser’ van Jeff Kinney. De boeken zijn kort simpel mooi geïllustreerd en razend populair. Er zijn veel versies en de boeken zijn lekker kort. Ze zijn gedecoreerd met simpele illustraties die de lettersoep van andere boeken iets verdraagelijker maken.
Houd je kind wel van fantastische verhalen met reeksen waar geen einde aan komt dan is de Grijze Jager een wereld waar veel kinderen, jongeren en zelfs volwassen zich in gestort hebben. De Grijze Jager is immens populair in Nederland en telt dan ook 16 succesvolle boeken.
Natuurlijk lezen niet alleen jongens de Grijze Jagers maar voor minder gewelddadige verhalen zijn er ook perfecte boeken voor tieners die daar niet zo van houden. De boeken van Carry Slee zijn daarom heel bekend. Ze kennen haat, liefde, dood en drama.
Misschien heeft je kind Harry Potter al helemaal gelezen en is hij toe aan iets nieuws. Misschien heeft hij geen zin in Harry Potter omdat hij de films al gezien hebt of omdat de hele schoolsetting niet zo aanstaat na de dagenlange schooluren die al gemaakt worden. De Septimus Heap serie is dan een goede oplossing. Deze boeken bevatten alles magie, tovenaars, draken en oude wijsheden die in een wereld worden omgeven die een geweldige verbeelding oproepen.